BuurtApp

BuurtApp is niet meer de énige buurtapp die te krijgen is in de Appstore en de Playstore. Half februari werd Nextdoor in Nederland gelanceerd, het sociale buurtnetwerk dat al 4 jaar in Amerika actief is en, zoals dat gaat in Amerika, binnen korte tijd vele tientallen miljoenen dollars aan investeringen wist te vergaren.  Net als veel andere Nederlandse Buurtnetwerken heeft dit ook veel gevolgen voor BuurtApp, omdat al dat kapitaal Nextdoor hielp aan een goed geolied product en een nog beter geoliede PR-machine.

BuurtApp en Nextdoor zijn los van elkaar ontwikkeld, ze wisten niet van elkaars bestaan. Nextdoor werd daarbij op de Amerikaanse woonsituatie geschoeid (districts) en BuurtApp op de Nederlandse situatie (buurten). Dat heeft er toe geleid dat beide apps weliswaar hetzelfde doel hebben (bevorderen van buurtcontact), maar toch op een heel verschillende manier werken.

Hieronder hebben we enkele kenmerkende verschillen op een rijtje gezet:

 

                              BuurtApp

                               Nextdoor

Wat verstaan we onder ‘je buurt’?

Teken zélf wat je als je buurt beschouwt op een plattegrond

Sluit je aan bij een bestaande, vaste buurt (meestal wijk)

Kun je de focus ook verkleinen?

Ja: huisniveau (50 meter om je huis) en straatniveau (je bericht verschijnt alleen in je straat)

Niet direct, maar je kunt groepen aanmaken van buren die dichterbij wonen
 

Kun je de focus ook vergroten?

Ja, op wijkniveau en gemeenteniveau

 

Ja, je kunt meerdere vaste buurten aan je eigen buurt toevoegen

 

Zijn er nog andere mogelijkheden?

Niet zo veel; er is een goede zoekfunctie en je kunt de pushfunctie / geluidssignaal per bewoner/bericht aan- en uit zetten

Veel: je kunt groepen aanmaken, bladwijzers hangen aan berichten, er is een zoekfunctie en apart alarmsignaal per SMS

Hoe groeit de app?

Enthousiaste gebruikers vertellen of mailen hun buren over de app. Er zijn geen upload- en linkmogelijkheden op de app

Er zijn op de app allerlei digitale mogelijkheden om je buren en contacten over de app te laten weten, en om ze uit te nodigen

Hoe zit het met de privacy?

BuurtApp verzamelt geen telefoonnummers. Op de app staan geen achternamen.

Nextdoor toont wel achternamen, maar doet ook een extra check of je buurman ook echt woont waar hij zegt dat hij woont

Hoe verdient de app zijn geld?

Winkels en de gemeente kunnen straks tegen betaling berichten plaatsen op de twee hoogste niveaus; wijk en gemeente (dus niet op buurtniveau!)

Onbekend, maar de honderden miljoenen dollars aan investeringen moeten wel terugverdiend worden

Staan de gegevens wel veilig?

BuurtApp is gemaakt door BuurtContact.nl, de data staan op een beveiligde Nederlandse server

 

Onbekend

 

Samenvattend: de Nextdoor app is al iets verder doorontwikkeld met meer mogelijkheden. BuurtApp is korter op de markt en minder ver, maar heeft met zijn 5 afstanden een heel eigen model, waarbij persoonlijke berichten tussen buurtbewoners (op huis- straat en buurtniveau), en gemeentelijke en zakelijke berichten (op wijk- en gemeenteniveau) elkaar niet in de weg zitten, maar juist aanvullen.

En verder is er een verschil in stijl, waardoor er in de toekomst misschien wel tyische BuurtApp buurten en typische Nextdoor buurten gaan ontstaan... 

(BuurtApp is lid van Social Enterprise.nl en Nudge)

 

 

 • Een BuurtApp met berichten die álle buurtbewoners de moeite waard vinden

  27 februari 2019

  Landelijke apps, zoals BuurtApp, gaan niet alleen over buurtpreventie, maar over een breed scala aan onderwerpen. Terecht merken sommige gebruikers op dat de berichten uit de buurt zo weinig over de buurt gaan. En dat is jammer. Hoe kan een buurtapp de buurt écht tot leven brengen?

  Lees meer
 • BuurtApp is geen Nextdoor.... en dat is maar goed ook!

  19 december 2017

  BuurtApp groeit gestaag door, maar de laatste tijd zien we ook steeds meer afmeldingen.... van Nextdoor! De vergissing is begrijpelijk, Nextdoor is ook een buurt app, maar dus niet dé Nederlandse BuurtApp. 

  Uit de redenen die afmelders noemen blijkt een groot verschil met BuurtApp, en om verwarring te voorkomen zetten we hier de verschillen nog eens op een rij.  

  BuurtApp onderscheidt zich van Nextdoor doordat het er wil zijn voor mensen die betrokken zijn bij de buurt, en niet voor mensen die de buurt zien als marktplaats.

  Daarnaast willen we ruimte bieden aan instellingen en voorzieningen in de wijk en gemeentelijke diensten om informatie aan te bieden op wijkniveau.  Dat geeft een andere sfeer, en maakt het ook minder druk. Lees hier meer. 

   

   

   

   

  Lees meer