BuurtApp

Buurtpreventie op verschillende niveaus: de wijkagent

Inbraakpreventie begint in je huis, door je huis beter te beveiligen en veilig gedrag te vertonen (bijvoorbeeld; geen waardevolle spullen in het zicht te laten liggen). Op buurtniveau zijn er preventie apps, waar BuurtApp ook een voorbeeld van is. Een overzicht van apparaten, tips en apps op dit vlak vind je al op veel websites, (zoals op www.smartalarm)

Nieuw voor de BuurtApp is dat sinds kort in sommige buurten wijkagenten berichten plaatsen op de BuurtApp. Wijkagenten werken in afgegrensde gebieden. Soms is dat een officiële wijk zoals de gemeente die heeft bepaald, maar soms is het een aaneenschakeling van een aantal buurten. Het voordeel van de BuurtApp voor wijkagenten is dat ze zélf op de plattegrond hun eigen gebied kunnen tekenen en dus in één keer zien wat mensen schrijven over onderwerpen zoals veiligheid in de buurt.

Op een Whatsapp buurtgroep, op BuurtApp en Nextdoor kunnen buren elkaar voor onveilige situaties waarschuwen, maar op de BuurtApp kan ook de wijkagent vanuit zijn vakkundigheid bijdragen aan een veiligere buurt. Hoe dit precies gaat uitpakken weten we nog niet, daarvoor is deze ontwikkeling nog te nieuw. Maar als het aan BuurtApp ligt worden we hét digitale buurtplatform waar communicatie uit de buurt (op huis-, straat-, en buurtniveau)  en communicatie uit de gemeente en de wijk samenkomen. Een soort buurtkrant en dorpspomp in één, maar dan sneller, gemakkelijker en interactiever.

Zit in uw buurt de wijkagent nog niet op BuurtApp? Wellicht is hij wel bereid om de app te downloaden en zich te registreren. Tip: Hoewel organisaties zich alleen mogen registreren op wijk- en gemeenteniveau maken we een uitzondering voor de wijkagent, want op wijk- en gemeenteniveau worden berichten niet gepusht. Aangezien hij soms mensen zal willen waarschuwen, moet hij zich als privé-persoon (bijv. voornaam: ‘Kees de Wijkagent’) registreren. Zijn berichten worden dan automatisch gepusht en u krijgt een berichtje in uw beeldscherm en een geluidssignaal. 

 • BuurtApp steun in de rug voor buurtwinkels

  26 februari 2017

  Het kan zijn dat je in jouw gemeente berichten aantreft van winkels of bedrijven uit je omgeving. BuurtApp heeft daar als organisatie geen problemen mee, sterker nog, op termijn wordt dit de manier waarop BuurtApp geld verdient om te kunnen voortbestaan. Wij van BuurtApp vinden dat winkels óók bij de buurt horen en we zien vanaf het begin dat een deel van de berichten ook gaat over het winkelaanbod in de buurt. We hebben BuurtApp zo ingericht dat berichten van winkels niet hoeven te storen, of gaan overheersen. In deze blog lees je hoe dat werkt.

  Lees meer
 • Is er al een buurtapp in mijn buurt, en welke moet ik kiezen?

  16 december 2016

  Veel mensen vragen zich af: ‘is er in onze buurt al een buurtapp?’.  Voor  ‘Whatsapp buurtgoepen’ of  ‘Facebook buurtpagina's’ werkt dat anders dan voor BuurtApp en Nextdoor. In deze blog leggen we uit waarom, en hoe je erachter komt wat er in jouw buurt op dit vlak al bestaat. 

  Lees meer

 • #Journaal: #participatiesamenleving moeizaam vanwege vele regels, maar noodzaak is nog steeds groot. Hoop dat #BuurtApp hieraan bijdraagt.

 • #BuurtApp op CCV-congres over digitale buurtpreventie. #Buurtpreventie is een trend. https://t.co/G29zUeiiWf