BuurtApp

De laatste tijd is er veel behoefte aan buurtpreventie-apps, die helpen om de buurt veiliger te maken. Je kunt de BuurtApp installeren, een buurtgroep aanmaken op WhatsApp, of een gespecialiseerde preventie-app gebruiken, zoals 'WeAlert'. In deze blog leggen we de verschillen en overeenkomsten uit tussen de twee apps die qua naam en werking wel wat op elkaar lijken:  Whatsapp en BuurtApp. 

De belangrijkste eigenschap van een app voor buurtpreventie is dat buren elkaar een seintje kunnen geven als er onraad is. Alle drie de genoemde apps maken dat mogelijk. De drie apps verschillen in de mate waarin ze ontwikkeld zijn om criminaliteit tegen te gaan. We-Alert is het meest gericht op criminaliteit en verkeersongevallen, WhatsApp buurtgroepen worden meestal gemaakt door bezorgde buurtbewoners om elkaar te waarschuwen tegen inbrekers. De BuurtApp is vooral ontwikkeld om communicatie met buurtbewoners gemakkelijker te maken; buurtassistentie, eerder dan preventie dus.  BuurtApp is zó gemaakt dat hij de buurt niet alleen veiliger, maar ook léuker maakt, doordat je over andere onderwerpen (hulp, buurtinitiatieven, etc.) berichten kunt sturen, zonder dat je  het overzicht verliest of gek wordt van de piepjes.

Bij de BuurtApp registreer je je centraal en teken je je buurt tekenen zoals je die zélf ziet. Alleen berichten van mensen die in dat gebied wonen worden zichtbaar. Doordat je per persoon en per onderwerp pushberichten kunt aan- en uitzetten word je niet gek van de piepjes, maar blijf je toch op de hoogte van onderwerpen die je interessant vindt.

Het registreren en onderhouden van de BuurtApp is dus eenvoudiger, en je kunt de pushberichten heel selectief kunt in- en uitschakelen. Daardoor kun je met de BuurtApp heel gemakkelijk contact onderhouden met 200 buren in plaats van 20 buren, zonder overlast te ervaren. De BuurtApp is dan ook speciaal voor buurtcontact ontworpen.

Hieronder zie je een overzicht van de verschillen tussen BuurtApp en de WhatsApp buurtgroep:

 

Verschil tussen BuurtApp en WhatsApp buurtgroep

BuurtApp

WhatsApp buurtgroep

Meld je (alleen of samen met een paar buren) bij de BuurtApp aan

Sluit je aan bij een bestaande buurtgroep, of richt er zélf een op, en houd hem up to date 

Je hoeft geen mobiele nummers uit te wisselen, maar individuele berichten versturen is (nog) niet mogelijk

Uitwisseling van mobiele nummers met de buurtgroep is noodzakelijk, maar je kunt wel individuele berichten versturen

Teken bij registratie je buurt op de app; iedere gebruiker binnen het gebied hoort bij jouw buurt

Diegene die de WhatsApp-groep aanmaakt bepaalt wie er bij de buurtgroep hoort

Berichten staan gerangschikt per onderwerp / titel

Berichten over verschillende onderwerpen lopen door elkaar

Klik de notificatie uit van onderwerpen die je niet interesseren

Het uitzetten van specifieke onderwerpen is niet mogelijk

Kijk op 5 niveau's om je heen: je huis, straat, buurt, wijk of de hele gemeente

Op WhatsApp is dat niet mogelijk

De BuurtApp is van BuurtContact.nl, een Nederlands bedrijf. De database staat op een Nederlandse server

WhatsApp is van Facebook, een Amerikaans bedrijf. De database staat op een buitenlandse server

 

 

 

 

 • Een BuurtApp met berichten die álle buurtbewoners de moeite waard vinden

  27 februari 2019

  Landelijke apps, zoals BuurtApp, gaan niet alleen over buurtpreventie, maar over een breed scala aan onderwerpen. Terecht merken sommige gebruikers op dat de berichten uit de buurt zo weinig over de buurt gaan. En dat is jammer. Hoe kan een buurtapp de buurt écht tot leven brengen?

  Lees meer
 • BuurtApp is geen Nextdoor.... en dat is maar goed ook!

  19 december 2017

  BuurtApp groeit gestaag door, maar de laatste tijd zien we ook steeds meer afmeldingen.... van Nextdoor! De vergissing is begrijpelijk, Nextdoor is ook een buurt app, maar dus niet dé Nederlandse BuurtApp. 

  Uit de redenen die afmelders noemen blijkt een groot verschil met BuurtApp, en om verwarring te voorkomen zetten we hier de verschillen nog eens op een rij.  

  BuurtApp onderscheidt zich van Nextdoor doordat het er wil zijn voor mensen die betrokken zijn bij de buurt, en niet voor mensen die de buurt zien als marktplaats.

  Daarnaast willen we ruimte bieden aan instellingen en voorzieningen in de wijk en gemeentelijke diensten om informatie aan te bieden op wijkniveau.  Dat geeft een andere sfeer, en maakt het ook minder druk. Lees hier meer. 

   

   

   

   

  Lees meer