BuurtApp

Zichtbaarheid en vindbaarheid 

Waarom gebruikt de app mijn voornaam, straatnaam en portretfoto?

We willen persoonlijke gegevens beschermen, dus je ziet op de BuurtApp geen achternaam, adres, telefoon of email. Maar het lijkt ons wél leuk en zinvol, als buurtbewoners elkaar op straat beter leren (her-)kennen. De voornaam, foto en straatnaam helpen daarbij. Daarom stellen we het op prijs dat je je échte voornaam gebruikt en een duidelijk herkenbare portretfoto. Kies dus een duidelijke foto van jezelf en maak hem zichtbaar op het niveau waarbij je je het prettigst voelt. 

 

De profieltekst: Wat moet ik schrijven over mezelf?

Dat is in principe natuurlijk helemaal aan jezelf. Je hoéft niets over jezelf te vertellen. Toch hebben we deze mogelijkheid niet voor niets opgenomen. We hopen immers dat buurbewoners elkaar iets beter leren kennen, en dan ligt het voor de hand om hier iets op te nemen over bijvoorbeeld:

 • Je huisgenoten
 • Huisdieren die mensen ook in de buurt kunnen zien rondlopen ('áha! is dat rode katertje van Suzan!')
 • Hobbies of interesses, lidmaatschap van een sport of muziekvereniging
 • Gereedschappen die handig kunnen zijn voor de buurt (ladder, kettingzaag, etc.)
 • Dingen die je goed kan, vaardigheden die je wil aanbieden aan de buurt (bijv. handig met computers)

 

Als ik een bericht aanmaak op buurtniveau, zien mensen in de straat en rond mijn huis het dan ook? 

Als de mensen uit je straat of rond je huis, jou in hun buurtselectie hebben zitten (en die kans is natuurlijk groot), dan zien ze dat bericht ook.

Maar het bericht komt niet automatisch óók op straatniveau te staan; voor elk bericht moet je het niveau kiezen wat volgens jou het beste past.   

 

Soms zie ik een reactie van iemand op mijn bericht die niet in mijn buurt woont. Hoe kan dat?  

Het unieke van de BuurtApp is dat iedereen zijn eigen buurt tekent. In je bewonerslijst zie je daardoor alleen die mensen waarvan jij vindt dat ze in je buurt wonen. Maar je buurman heeft waarschijnlijk een andere buurt getekend dan jij, en de buurman daarnaast óók. Dat betekent dat er buiten de randen van jouw buurt mensen wonen die vinden dat jouw straat bij hun buurt hoort. Ze staan niet in je bewonerslijst, maar ze kunnen wel reageren op berichten, en dat zie je dan. Vandaar. Maar je krijgt nooit reacties van mensen uit heel andere delen je gemeente, het is echt een 'randverschijnsel'.

 

Kan ik de buurt zo groot maken als je wil?

Nee, de maximale buurt die je kunt tekenen is ongeveer zo groot als een wijk.

 

Ik wil mezelf alléén maar zichtbaar maken rondom mijn huis, kan dat? 

Nee, als je geregistreerd bent op de BuurtApp, dan zijn je voornaam, straatnaam en portretfoto altijd zichtbaar rond je huis, in de straat, én op buurtniveau. Of je ook zichtbaar bent op wijk- of gemeenteniveau, en of anderen dan ook je foto en profieltekst kunnen zien, dat kun je wél zelf bepalen. 

Het is ook mogelijk een heel kleine buurtje te tekenen, maar realiseer je wel dat je daarmee ook veel minder berichten ziet. 

 

Ik zie mezelf niet staan tussen de bewoners in mijn wijk. Hoe kan het dat?

Standaard ben je maximaal zichtbaar tot buurtniveau, zodat alléén buurtbewoners, (dus mensen die jou in hun buurtselectie hebben), je kunnen zien.  

 

Hoe/wanneer word ik zichtbaar in de wijk?

Je komt pas in de lijst met wijkbewoners voor, als je een bericht hebt aanmaakt op wijkniveau (selecteer bij een nieuw bericht; 'relevant gebied'='wijk'). We gaan er vanuit dat als je dat doet, dat je dan ook juist zichtbaar wil zijn in de wijk. Heb je geen berichten op wijkniveau? Dan ben je dus ook onzichtbaar voor de wijk. Zo werkt het ook voor je zichtbaarheid op gemeenteniveau. 

 

Als ik in de bewonerslijst van de wijk of gemeente sta, zien mensen dan ook mijn profieltekst, locatie en foto?

Nee. Bij 'instellingen' staan die kenmerken standaard op buurtniveau ingesteld, dus mensen uit de wijk zien alleen je voornaam en je straat. Wil je dat bewoners uit de wijk ook je foto, profieltekst en locatie kunnen zien? Pas deze dan aan op de instellingen pagina. Het bovenstaande geldt ook voor het gemeenteniveau. 

Ik zie op de app dat er iemand verderop in de straat woont die ik nog nooit heb gezien….

Tja, óf je leert dankzij de BuurtApp een nieuwe buurtgenoot kennen, en dat is mooi, óf iemand maakt misbruik van de BuurtApp door zich voor te doen als buurtbewoner, en dat is minder mooi. Als je ervan overtuigd bent dat het laatste het geval is, druk dan op de knop 'rapporteren', en stuur een mailtje naar beheerder@buurtapp.nl en wij gaan dan uitzoeken of de registratie klopt of niet. Als iemand onder die naam niet op dat adres woont, dan zullen we dat account verwijderen. 

 

 • Een BuurtApp met berichten die álle buurtbewoners de moeite waard vinden

  27 februari 2019

  Landelijke apps, zoals BuurtApp, gaan niet alleen over buurtpreventie, maar over een breed scala aan onderwerpen. Terecht merken sommige gebruikers op dat de berichten uit de buurt zo weinig over de buurt gaan. En dat is jammer. Hoe kan een buurtapp de buurt écht tot leven brengen?

  Lees meer
 • BuurtApp is geen Nextdoor.... en dat is maar goed ook!

  19 december 2017

  BuurtApp groeit gestaag door, maar de laatste tijd zien we ook steeds meer afmeldingen.... van Nextdoor! De vergissing is begrijpelijk, Nextdoor is ook een buurt app, maar dus niet dé Nederlandse BuurtApp. 

  Uit de redenen die afmelders noemen blijkt een groot verschil met BuurtApp, en om verwarring te voorkomen zetten we hier de verschillen nog eens op een rij.  

  BuurtApp onderscheidt zich van Nextdoor doordat het er wil zijn voor mensen die betrokken zijn bij de buurt, en niet voor mensen die de buurt zien als marktplaats.

  Daarnaast willen we ruimte bieden aan instellingen en voorzieningen in de wijk en gemeentelijke diensten om informatie aan te bieden op wijkniveau.  Dat geeft een andere sfeer, en maakt het ook minder druk. Lees hier meer. 

   

   

   

   

  Lees meer